Prodüksiyon Hizmeti, Video içerik üretimi, kameradaki kayıt butonuna basmaktan çok daha fazlasını içerir. Bir videonun oluşum aşamasından tamamlanana kadar pek çok faktöre dikkat etmek gerekir. Videonun amacı, bütçesi, kullanılan teknikler ve zaman planlaması prodüksiyonu belirleyen önemli etkenlerdir. Video prodüksiyon süreci;
pre-prodüksiyon,
prodüksiyon,
post prodüksiyon olmak üzere 3 ana aşamadan oluşur.
İngilizce kökenli üretim anlamına gelen “production” kelimesini niteleyen prodüksiyon kavramı, video içeriğin dijital formatta üretilmesi sürecini ifade eder. Bu doğrultuda video prodüksiyonu, bir video filmi için gerekli olan tüm unsurların planlanmasını gerekli kılar. Video için gerekli olan ekipmanların planlanması, bütçenin yapılandırılması, ekibin belirlenmesi, mesajın çarpıcı bir şekilde hikayeleştirilmesi ve çok daha fazla detay prodüksiyon sürecinde dikkatli bir şekilde belirlenmektedir.
Video prodüksiyonu başlatan en kritik unsur, mesajdır. Marka, mesajını müşterilerine doğru bir biçimde iletmek için profesyonel video prodüksiyon şirketleri tarafından bu mesaj, kolay anlaşılır bir hikayeye dönüştürülür. Böylelikle, video prodüksiyon sürecinin ilk aşaması olan pre-prodüksiyon (ön üretim) aşaması başlamış olur.
Pre-Prodüksiyon aşaması, video içeriğin tüm planlamasının yapıldığı süreci ifade eder. Her aşaması ayrı önem taşıyan video prodüksiyon sürecinde pre-prodüksiyon, en dikkat edilmesi gereken, detaylarla boğuştuğunuz en önemli aşama olabilir. Adeta videonuzun temellerinin atıldığı bu aşamada, yapılacak olası hatalar sonraki aşamalarda büyük kayıplara neden olabileceği için pre prodüksiyonun doğru haritalandırılması mühimdir.
Pre-Prodüksiyon aşamasında video konsepti belirlenerek senaryo yazımı gerçekleştirilir. Senaryo ortaya çıktığında çekim aşamasındaki sahneler de belirlenmiş olacaktır. Bu noktada her sahnenin detaylı olarak anlatıldığı bir storyboard hazırlamak video üretim sürecinin hızlı ve başarılı olmasına katkı sağlar.
Çekim planları netleştikten sonra mekanların belirlenmesi, onay gereken yerler için gerekli izinlerin alınması, çekim için gerekli olan ihtiyaçların listelenmesi, bütçe için miktara karar verilmesi önemli faktörler olarak değerlendirilir. Bu aşamada video için bir anlatıcıya ihtiyaç duyarsanız seslendirme için profesyonel destek alabilirsiniz. Çekimlerinize eşlik edecek doğru müzik seçimi de pre-prodüksiyon aşamasından post prodüksiyona kadar üzerinde uzun uzun düşünülmesi gereken bir detaydır.
Prodüksiyon aşaması, bir önceki aşamada yapılan tüm planlamaların ve senaryonun hayata geçtiği çekim aşamasıdır. Kamera, drone, aydınlatma ekipmanı, ses donanımı, tripod, lens gibi son teknoloji video üretim ekipmanları ile çekim yapılması yapımın parlaması ve harika görüntüler elde edilmesini sağlar.
Post prodüksiyon aşaması, videoyu şekillendirecek son düzenlemelerin yapıldığı, müzik ve sesli anlatımın video ile bütünleştiği süreci ifade eder. Final Cut Pro, Adobe Premier, Adobe After Effect, Sony Vegas gibi popüler video düzenleme yazılımları bu aşamada yapılan profesyonel dokunuşları gerçekleştirir. Video prodüksiyon sürecinde düzenleme süreci son vuruşu yapan en önemli adım olarak görülür. Buna ek olarak Adobe Audition, Avid Pro Tools ve Audacity gibi ses düzenleme programları özel düzenlemelere imkan sunarak arka plan gürültülerinin ve nefes seslerinin temizlenmesine yardım ederek çekimlerini profesyonelleştirir.